Despre: Importanţa de a fi Onest
Autor: Oscar Wilde
Oscar Wilde se numără printre clasici, renumit, în special, pentru „Portretul lui Dorian Grey” și pentru comportamentul său scandalos de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Pe mine m-a cucerit cu adevărat cu modul plin de umor în care a reușit sa strecoare în dialog niște adevăruri fundamentale, niște credințe personale care se aplică astăzi în aceeași măsură în care se aplicau acum o sută de ani. Sunt concepții un pic cinice, un pic tragi-comice, care-ți rămân în minte fără să vrei. „Importanţa de a fi Onest” este o piesă de teatru însuflețită de aceste cugetări amuzante, care te fac sa zâmbeşti înțelegător.
Subiectul se învârte în jurul jocului de cuvinte despre Onest și despre onestitate, în mijlocul unor oameni cu mai multe feţe. Pare o piesă de teatru simplă, o lectură ușoară şi rapidă, dar, cum eu niciodată nu pot lăsa lucrurile în pace și fără complicații, pe mine gândurile m-au dus spre altceva, şi anume la oare cat de departe ar merge cineva când este vorba de obținerea a ceea ce își dorește cu ardoare? La ce ești dispus să renunţi ca să obții ce iți dorești? La credință? La identitate? La o viata plina de distracții? La tot trecutul? Şi cât din viaţa scandaloasă a autorului apare aici ca regret, ca dorință neîmplinită, ca recunoaștere a greșelilor?
Încă un element care mi s-a părut absolut încântător este limbajul în sine. Am citit piesa în limba engleză, iar manierele desăvârșite ale gentilomilor de la 1800 ma transpun imediat în atmosfera de vis a rochiilor lungi și a politeții impecabile, care contrastează cu situațiile efective în care se regăsesc personajele.
Morala, după părerea mea, este ca nu poți șterge cu adevărat nimic din ceea ce ai făcut, poți spera sa fii iertat, sa iți fie uitate greșelile, poți spera ca ele sa nu conteze în ochii persoanei iubite, dar nu le poți șterge. Pe de alta parte, poate doar complic prea mult o piesa de teatru de acum o suta și mai bine de ani și vad aiurea o reflecție din partea autorului asupra propriei vieți in ceea ce este nimic mai mult decât un comic de situație.
Citate preferate (aici sunt chiar foarte multe):
Eu chiar nu vad nimic romantic la o cerere în căsătorie. Este foarte romantic sa fii îndrăgostit. Dar nu este nimic romantic într-o cerere clara. Sigur, poți fi acceptat. De obicei, chiar ești, cred. Şi apoi toată exaltarea se termină. Întreaga esență a romantismului sta în incertitudine. Dacă vreodată mă voi căsători, cu siguranță voi încerca să uit asta.
Adevărul este rareori nevinovat și niciodată simplu.
În problemele de importanţă majoră, stilul, nu sinceritatea, este chestiunea vitală.
Nu sunt de acord cu nimic care se joacă cu ignoranţa în starea ei naturală. Ignoranţa este ca un delicat fruct exotic; atinge-l şi dispare. Întreaga teorie a educației moderne este complet nesănătoasa. Din fericire, în Anglia, educația nu produce nici un efect.
Singurul mod în care trebuie sa te comporți cu o femeie este sa faci dragoste cu ea dacă este draguță, și cu altcineva dacă este doar obișnuită.
Logodnele lungi dau oamenilor posibilitatea sa își afle unul altuia caracterul înainte să se căsătorească, și asta nu e niciodată de dorit.