Viata, iubire si curaj


Despre: Calea lui Nelson Mandela: Lecții despre viaţă, iubire şi curaj

Autor: Richard Stengel

Am avut impulsul de a cumpăra această carte, în special datorită filmului „Invictus”, care a reuşit să îmi creeze o imagine de lider foarte înțelept a lui Nelson Mandela. Cartea bate filmul, este o concluzie valabila și pentru acest caz.

Mai mult decât o biografie, ceea ce ma așteptam sa fie oricum, mai mult decât experienţa directa a autorului cu acest om, am fost surprinsă să găsesc aici o colecție impresionantă de învățăminte despre leadership, management și stil de viaţă. Povestea sa este și tristă şi plină de speranță și nu poate să nu te impresioneze. Iar cel mai mult m-a emoționat cum își amintea de paznicii din închisoare, cum a gasit calea de comunicare cu ei și cum, asa cum a făcut și Dalai Lama cu guvernanții chinezi, i-a iertat.

Pe de altă parte, această carte este prima care m-a făcut cu adevărat să reflectez la cum privesc eu lucrurile – tranșant, alb versus negru, bine versus rău. La mine, cel puțin până acum, viaţa a fost într-adevăr ca un basm, cu aceste noțiuni foarte clar delimitate și ușor de deosebit. Am avut noroc. După spusele lui (care, bineînțeles, au fost confirmate și de fapte), Mandela însuși a evoluat de la această viziune intransigentă pe care o avea în tinerețe, la înțelegerea, în timp, a tuturor nuanțelor de gri. Această înțelegere este cea care i-a permis iertarea, i-a schimbat firea, i-a adus o pace interioara și i-a permis sa treacă peste orgoliu în lupta pentru idealul în care credea. El a reușit ceea ce doar un lider adevărat poate să facă: să vadă oameni, nu popoare, ființe imperfecte, nu dușmani, și lipsa de empatie, nu rea intenție.

Altceva ce m-a incantat a fost chiar felul în care a fost evidentă impresia pe care Mandela a lăsat-o asupra autorului. În fiecare frază poți sa simți admirația, onoarea și respectul pe care le-a simțit și el. Şi te fac…un pic mai umil. Iți arată, din nou, cât de puține știi despre viaţă.

Citate preferate:

Avem nevoie de eroi, deoarece există foarte puţini. Nelson Mandela este probabil ultimul erou pur-sânge de pe planetă. El este simbolul sacrificiului și al dreptății, fiind venerat precum un sfânt de către milioane de oameni. Însă această imagine e unidimensională. El ar fi primul care v-ar spune ca este departe de a fi un sfânt – iar aceasta nu e falsă modestie.

Din punct de vedere politic, farmecul său se poate observa în felul în care îi convinge pe ceilalți, iar el se consideră nu Marele Comunicator, ci Marele Convingător. Te va convinge fie prin logică şi argumente, fie prin farmec – de cele mai multe ori va folosi o combinație între cele două. Întotdeauna va prefera sa te convingă sa faci ceva în loc sa iți ordone. Dar îți va porunci dacă este nevoit sa o facă.

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: