Alive


Cum o fi să trăiești viața intens? Adica nu așa, pe marginea coperții cărților, ci chiar intens. De-adevăratelea! Am citit „Alive”, cartea Petronelei Rotar, și nu mă pot opri din admirat stilul ei de a scrie și mai ales intensitatea trăirilor. Ies din pagină și mă inspiră. Alteori mă fac să râd cu lacrimi. Alteori, rămân doar lacrimi.

O carte cum rar am citit și nici nu mă pricep în ce gen aș putea să o plasez! E un amestec de amintiri, jurnal și povestioare. Amestec de vocabular vechi cu englezisme și cuvinte „nerușinate” 😲. Și așa, amestecată, e perfectă, pentru că te surprinde la fiecare pagină. Nu te lasă amorțit, nu te lasă să o citești așa – două-trei pagini înainte de somn și stingerea. No way! Citești și apoi te frămânți: câtă libertate! câtă pasiune! cât de fain să ai curaj să scrii atât de sincer! Și mai ales, mai ales, ce viață plină!

Ca să se înțeleagă – citești ceva așa:

Ai ajuns acolo unde te-ai temut cel mai tare că o să ajungi. În hăul adânc și îngust din care pare că nu mai poți ieși niciodată complet, fără ajutor. Iar tu nu ai avut ajutoare. Te-ai târât. Ca o rîmă. Firește, ți-a luat veșnicii, dar ai răzbit până aproape de aer, cum ai făcut-o și altă dată.

Așa sunt eu. Îmi port abisul ca pe un accesoriu țicnit.

„Alive”, Petronela Rotar

Și apoi, dai peste povestirea „Scurt tratat despre rușinea de a face caca”:

M-am trezit de niciunde cu credința asta că femeile nu ar trebui să facă treaba mare, că ele sunt prințese, și prințesele, ei, bine, prințesele nu! Ele, când merg la baie, merg să își pudreze nasurile, să își reîmprospăteze rujul sau maximum, maximum să facă un pișulică drăgălaș, ca un curcubeu, un pîrîiaș de culori și miresme primăvăratice, un melanj de liliac, zambile și lăcrămioare. Și atît.

„Alive”, Petronela Rotar

Cu așa scrieri, nu ai cum să te plictisești și nu ai cum să nu găsești inspirație pentru Orice!

În încheiere, las o mică listă de cuvinte și expresii interesante pe care le-am întâlnit în text. Eu le găsesc deosebite și, dacă le-aș fi aflat în alt context, nu mi-aș fi imaginat cartea care să le cuprindă pe toate:

„a macula”, „obnubilat”, „teratologie”, „boreasă”, „contumacie”, „lubric”, „ondină”, „tanatofobă”, „obiele”, „călca-l-ar nevoia”, „’tu-i cucurigu’ ei”, „băiată”, „hîtră”, „valul linge întâi țărmul”.

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: