Despre: Screw it, let’s do it! Lecţii din şcoala vieţii
Autor: Richard Branson
Cărțile sunt atât de multe și din toate ai ceva de învățat, dar din când în când ai noroc să dai peste câte una mai specială. De ce sunt tocmai lecțiile de viață ale lui Richard Branson mai cu moț? Pentru că el, într-o viață, a experimentat tot ce se putea: a reuşit să facă o companie în fiecare domeniu la care te poți gândi (are peste 200), să cumpere o insulă (răutăcioşii ar spune că e doar pentru a scăpa de taxe, dar, după ce citeşti cartea, nu se poate să rămâi cu această părere), să traverseze Atlanticul în balon și, mai nou, chiar să pună bazele ideii de călătorie spațială de agrement. Dacă ştiţi filmul „Yes man”, nu cred că există în realitate cineva mai apropiat de această filosofie.
Fondator al Virgin Group, acest magnat englez a dovedit că nu se opreşte în faţa provocărilor, oricât de nebuneşti ar părea şi că înţelege din plin acel sentiment care-ti spune ca o viaţă ai si trebuie să încerci totul, iar prin carte a reușit din plin să își transmită energia, pofta de viață și aventură și tot amalgamul de idei îndrăznețe. Povești despre startul său în afaceri, felul în care relatează apariția ideilor sale în cele mai neașteptate momente, felul în care s-a folosit de aceste idei pentru a ieși din diverse încurcături, toate mi-au lăsat impresia omului pentru care cuvântul „imposibil” nu există în vocabular.
Cartea este structurată ca o destăinuire a lecţiilor sale de viaţă, idee care mi-a plăcut, mai ales având în vedere că povestirile îi fac portretul unui om, poate, și un pic teribilist. Pe de altă parte, mesajul său este că riscurile asumate sunt, de fapt, riscuri calculate. Şi totuși, tot nu ne putem opri din a-l admira pentru curaj. În ton cu personalitatea sa, cartea am simțit-o vie, cu treceri rapide prin abundența de idei, cu nimic superfluu și o comunicare directă, simplă și puternic emoțională. În acest fel, ea reușește să surprindă exact firea lui Richard Branson: cea de om al acțiunii, al faptelor, care va încerca mereu ceva nou.
La finalul cărții, pot spune că lecțiile rămân, într-un fel, pe plan secundar. Ce te cuprinde este entuziasmul său, sentimentul de invincibilitate pe care ți-l dă exemplul vieții sale, fascinația pentru libertatea de care dispunem toți în egală măsură și pe care nu o alegem de teamă, din dorința de siguranță în detrimentul posibilităților care au, implicit, și un grad de risc mai mare. Cochetarea cu riscul, cu ideea de acțiune fără o analiză detaliată, deciziile de moment, motto-ul „Screw it! Let’s do it!” fac toate parte dintr-un stil de viață pe cât de neconvențional, pe atât de atrăgător și tot pe atât de departe pentru majoritatea dintre noi, cei liniștiți și mereu nedespărțiți de tastatură.
Citate preferate:
Nu a fost mereu uşor. Dar când ai vise şi o perspectivă pozitivă asupra vieţii, ai ceva spre care să ţinteşti. Viaţa este exact despre muncă grea şi distracţie. Atunci când ceva încetează să mai fie distractiv, cred că este momentul să mergi mai departe. Viaţa este prea scurtă ca să fii nefericit. Să te trezeşti stresat şi mizerabil nu este un mod bun de viaţă.
poti sa mi-o trimiti si mie, te rog ? Cartea lui Richard Branson in pdf ? Merci mult !
Daca povesteste si cate mistouri si-a luat pe seama alegerii numelui companiei, atunci vreau si eu sa citesc cartea. Ma intreb ce prezervative folosea omu’ la nevoie…
Povesteste ca oamenii il intreaba mereu daca are legatura cu Virgin Islands numele. Dar, primul gand al fiecaruia poate fi diferit 🙂
Primul meu gand fusese la Dune 2, Command & Conquer, Red Alert. Primul tau gand la ce a fost? Este totusi un nume atipic pt o companie.
Eu am avut avantajul sa citesc cartea fara sa stiu cine e prea bine. Nu am avut pareri preconcepute, dar auzisem in treacat de Virgin Records si am facut legatura cu asta. Nu vad legatura cu Dune 2, desi am citit Dune…lumineaza-ma 🙂
Pe principiul work hard, party harder. 🙂 O ai? Ca o vreau si eu cu imprumut in vacanta de Craciun, daca se poate.
Sigur. Am in format pdf. Iti trimit mail. 🙂