Femei puternice (Margaret Thatcher)


Despre: Margaret Thatcher – Portretul Doamnei de Fier
Autor: John Blundell

Există câteva fraze în cartea „Ghidul leneșului” care m-au călcat un pic pe coadă și mi-au trezit spiritul justițiar, critici aduse măsurilor lui Margaret Thatcher în Marea Britanie. Acum, nu contest cum a simțit autorul respectiv aceste schimbări (pe propria piele, evident, spre deosebire de mine), nu contest că atunci când implementezi măsuri de schimbare nu ai cum să fii apreciat imediat de cei afectați de ele, cu atât mai mult dacă efectul nu este imediat pozitiv. Pe de altă parte, am văzut ca exagerată demonizarea unei ființe pe care o admir pentru tăria de caracter, pentru ambiție și determinare, pentru că este ușor să critici și dificil să iei și apoi să implementezi decizii pentru care lumea te va urî.

Cartea în discuție aici nu am apreciat-o atât pentru modul în care a fost scrisă (mi-au plăcut mai mult biografiile citite, ale căror autori au fost mai apropiați de personajul în cauză) cât pentru informațiile pe care le-a furnizat, deși, poate prea obiectiv, pentru gustul meu, despre Margaret Thatcher. Este adevărat, nu am simțit acea legătură personală între autor și subiectul cărții – poate nici nu trebuia: avem de-a face, în fond, cu Doamna de Fier. Totuși, am văzut ce inseamnă să nu cedezi în fața presiunii, să îți susții ideile despre strategii economice în fața a 364 de economiști din universități britanice și am văzut limitarea opiniei publice când a devenit cunoscută ca „hoața de lapte”(„milk snatcher”) pentru că a oprit un program inutil în școlile britanice, similar programului „cornul și laptele” de la noi.

În schimb, ce mi s-a părut cu adevărat interesant este teoria economică transpusă în practică, ceva ce mai rar mi-a fost dat să întâlnesc chiar în facultate. Am avut, e adevărat, nu detaliat, dar destul cât să înțeleg, o prezentare a strategiei de privatizare în anii ’80, din Marea Britanie, privatizare din care s-a înțeles și valorificat importanța implicării muncitorilor, al căror comportament a devenit de mici investitori foarte activi, odată ce au avut oportunitatea de a cumpăra acțiuni în firmele în care lucrau, firme care au fost privatizate. Oamenii și-au schimbat brusc comportament și au devenit mult mai interesați de soarta companiilor abia în momentul în care au devenit proprietari.

Am putut vedea, în mod similar, efectul scăderii impozitelor, ca și al creării posibilității de cumpărare a locuințelor sociale. Cartea pune la dispoziție inclusiv statistici despre situația economică a Marii Britanii înainte și după epoca Thatcher, statistici care arata evoluția clară spre bine a nivelului de trai. Mai mult, Am putut-o observa în postura de lider în timp de război, lider în fața protestelor minerilor și mediator între Rusia și America. Deciziile sale, deși dificile, sunt prezentate destul de detaliat, incluzând efecte pe plan internațional.

Din tot ce am citit, mi-a rămas portretul unei ființe calculate, hotărâte, un lider mondial extraordinar. Cartea a fost perfectă pentru a acoperi fapte, evenimente, decizii și impactul lor național sau internațional, dar voi continua să caut o biografie care să acopere mai mult și viața personală a sa, pentru ca pe mine mă sâcâie în continuare și întrebările: care a fost costul pe plan personal suportat doar de ea și familia sa? A schimbat lumea, dar a făcut-o fericită acest lucru?

Citate preferate:

Este remarcabil faptul că, deși 364 de economiști susțin că există politici alternative, nu sunt capabili să precizeze vreo alternativă în privința căreia să fie toți de acord.

Când pornești la drum cu gândul de a te face plăcut de ceilalți, vei fi gata să faci orice compromis în orice moment și nu vei realiza nimic.

Mereu mă înveselesc nespus de mult când un atac este deosebit de insultător, pentru că mă gândesc, ei bine, dacă atacă pe cineva pe plan personal, înseamnă că nu le-a mai rămas nici un argument politic.

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: