Un manual pentru viata


Despre: Arta fericirii

Autori: HH Dalai Lama, Howard C. Cutler

Cartea este descrisă ca „o întâlnire contrariantă între Est şi Vest” și mi-a atras atenţia pentru că la momentul respectiv nu cunoșteam absolut nimic despre Dalai Lama,  bineînțeles, în afară de faptul că este un lider spiritual budist, exilat din Tibet. Știu, ignoranta mea este mai mult decât umilitoare. În continuare, mărturisesc ca nu mi-am adunat mult mai multe informații despre el, nu mai mult decat am obținut cu aceasta carte, pentru că mă interesează mai puțin ca persoană și mai mult pentru ideile pe care le promovează, având în vedere faima și recunoașterea de care se bucură.

Cu toate acestea, după câteva pagini, omul mi-a trezit o admirație profundă. Poate că budismul tibetan nu este religia de care sunt atașată, poate nu are principiile cele mai frumoase sau măcar adevărate, până la urma nici nu are importanţă, pentru că spiritualitatea este ceva foarte personal şi nici un sistem de credințe, oricât de permisiv, nu poate să reunească toți indivizii fără să genereze conflicte. Cartea nu este despre budismul tibetan. Pe alocuri există trimiteri, desigur, dar acestea pot şi trebuie sa fie cu ușurință ignorate, dacă deranjează în vreun fel, tocmai pentru ca îndemnurile lui Dalai Lama sunt mult prea frumoase și idealiste să nu fie citite și răscitite și absorbite cu toată ființa. Cartea inspiră la trăirea unei vieți în spiritul iubirii și ilustrează personalitatea lui Dalai Lama în toată armonia și pacea interioară la care am putea aspira.

Fiecare capitol este gândit să rezolve o problemă contemporană şi practică de care cu siguranță ne-am lovit. Învățam de la un om aproape ideal (din punctul meu de vedere) cum să recunoaștem adevăratele surse ale fericirii, cum să ne antrenăm mintea pentru a o căpăta, cum să ne conectăm cu adevărat cu cei din jur, care sunt valorile și beneficiile compasiunii, cum să facem faţă suferinței și schimbărilor. Sunt sfaturi de bun simt, care ne lărgesc perspectiva asupra lumii înconjurătoare, asupra ființelor cărora uitam sa le arătăm aprecierea, asupra a ceea ce este de o importanţă adâncă şi este lăsat deoparte din cauza problemelor cotidiene: viata noastră interioară.

Probabil că unul dintre motivele pentru care mi s-a părut atât de utilă este acela că autorul e, de fapt, un psiholog care l-a intervievat pe Dalai Lama în numeroase ocazii și a reușit să transmită într-un mod uimitor de clar și simplu mesajul acestuia, adaptat la contextul occidental actual.

În momentul în care privim în interior, știm ce avem de făcut, știm ce este bine, ce este rău, orice alegere devine simplă – asta am învățat de la Dalai Lama prin această carte.

Citate preferate:

Iubirea și compasiunea sunt necesități, nu extravaganţe. Fără ele, omenirea nu poate supraviețui.

Câteodată, când întâlnesc vechi prieteni, îmi amintesc cât de repede trece timpul. Şi mă face să mă întreb dacă l-am utilizat corect sau nu. Utilizarea corectă a timpului este atât de importantă! Cât timp avem acest corp şi acest uimitor creier, cred că fiecare minut este ceva prețios. Existenţa noastră zilnică este plină de speranţă, chiar dacă nu există nici o garanţie a viitorului. Nu există nici o garanţie ca mâine la ora asta vom mai fi aici. Aşa că trebuie să folosim cât mai bine acest timp. Cred că cea mai corectă utilizare a timpului este aceasta: dacă poţi, ajută alţi oameni, alte fiinţe. Dacă nu poţi, cel puţin nu le face rău. Cred că acesta este întregul fundament al filosofiei mele.

2 comentarii

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: