Mari Maestri Zen


Despre: Satori – Mari maeștri zen

Autori: Mokusho Zeisler, Taisen Deshimaru

Cartea a reprezentat pentru mine o introducere fascinantă în lumea călugărilor zen, o lume dominată de disciplină şi rigurozitate duse la extrem. Dintotdeauna disciplina, eficienta, lucrurile făcute aproape perfect au însemnat un ideal de care ma aflu, tot dintotdeauna, la fel de departe. Înțelegând din frânturi și printre rândurile povestioarelor zen cum decurge viata ascetica a acestor oameni, nu pot decât să îi admir.

Relațiile dintre călugări, de la maestru la discipol, reflectă personalitățile acestora şi pot ajunge să fie chiar surprinzător de violente. Lumea zen rămâne, pentru un occidental, misterioasă și dificil de inteles, tocmai din cauza unor astfel de relaţii, atât de diferite faţă de cele vestice. Este, totuși, remarcabil cum iluminarea, pentru ei, poate fi regăsită în zgomotul de os frânt atunci când maestrul îți închide ușa peste picior sau în momentul în care încerci să ridici degetul care tocmai ți-a fost tăiat de maestru.

Deși acestea sunt doar câteva exemple extreme, metodele în care predau și înțeleg călugării zen învățăturile budiste sunt care mai de care mai originale. Maeștrii zen sunt cei care au inventat faimoasele koan-uri (întrebări si răspunsuri absolut ilogice pentru mintea mea obișnuită, dar la care, din ce am observat eu, dacă răspunzi violent, e clar ca ești iluminat), iar cartea te face sa înțelegi cum au apărut acestea. Pagină după pagină, rămâi fascinat cum relația maestru-discipol, deși foarte respectuoasă, presupune o provocare permanentă pentru ambele părți, o verificare a înțelegerii, o fire iscoditoare și o veșnică îndoială.

Principiul de bază cu care rămâi este, cu siguranță, să-ți folosești din plin spiritul critic într-un mod constructiv, să nu crezi nimic pana nu experimentezi pe cont propriu, un principiu complet opus tradiției creștine, dar atât de util oricui.

Lectura nu este, într-adevăr, una dintre cele mai ușor abordabile pe care le-am întâlnit. Necesită răbdare și reflecție, dar este un la fel de bun loc ca oricare altul pentru a începe incursiunea în lumea zen, cu atât mai mult cu cât reușește să ofere imaginea de ansamblu a celor mai importante scoli, cum s-au format acestea, încercările fiecărui lider spiritual de a păstra puritatea învățăturilor budiste și modul în care personalitatea fiecăruia a marcat evoluția budismului în China și Japonia.

Citat preferat:

Hyakujo și Baso se plimbau când un card de raţe ieșite dintr-un tufiș și-a luat zborul, măcăind. Privindu-le zburând spre orizont, Baso a întrebat:

„Unde sunt ele acum?”

Hyakujo a răspuns cu gravitate:

„Au dispărut.”

Atunci Baso l-a apucat pe Hyakujo de nas și i l-a răsucit cu atâta putere încât acesta a urlat de durere.

„Au disparut?”, l-a ironizat Baso.

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: